Vloertegels

NATUURSTEENVLOEREN

 

 

Uw huis is uw thuis. Iedereen maakt daarom van z'n huis het plekje dat volledig bij 'm past. Uniek dus. Natuursteen is een materiaal dat je daar perfect bij kan helpen. Met vloeren van natuursteen creëer je een bijzonder en levendig uiterlijk. En voor elk type interieur zijn er vele toepassingsmogelijkheden. Van de vloer tot de dorpels en neuten in de hal of de badkamer. In elke woonstijl: van klassiek tot modern.

Eenvoud, daar draait het om in het naturel interieur. Natuurlijke stoffen en materialen, afgeronde hoeken, warme naturel kleuren en zachte materialen bepalen de sfeer. De natuurlijke schoonheid van natuursteen geeft de naturel woning een extra tintje.

 

 

Functionaliteit en strakke lijnen zijn de sleutelwoorden van een basic interieur. Geen franjes of een groot kleurenpalet, maar een strakke inrichting. Er zijn vele natuursteenvariëteiten die goed als vloerbekleding in een basic huis passen.

 

 

Een gevoel van klasse en rijkdom ervaar je in een classic interieur. Hoge ruimten met veel licht, veel aandacht voor details en vaak ook een gevoel van historische beleving. Een natuurstenen vloer verhoogt de aandacht voor klasse en kwaliteit in de klassieke leefomgeving.

 

 

Speels en plezierig, een huis waar je vrolijk van wordt. Met veel kleur en verschillende materialen, wars van rechttoe rechtaan oplossingen. In dit huis mag geleefd worden en met een duurzaam materiaal als natuursteen op uw vloer is dat ook prima mogelijk.

 

 

 

 

- De roest- en grijsgroene tinten van leisteen en kwartsiet onderstrepen het naturel karakter van je interieur.

 

Natural

 

Aardse tinten, natuurlijke materialen als wol, linnen en hout. In het naturel huis mag het product natuursteen natuurlijk niet ontbreken. Natuursteen geeft de vloer een levendige uitstraling en maakt het bijzonder om op te leven.

 

 

 

De oudste woontrend ter wereld

 

Dat de oude Egyptenaren en de Romeinen al natuursteenvloeren hadden is niks nieuws. Maar ook de primitieve mens had al een fraaie natuurstenen vloer in zijn grotwoning. Je zou dus kunnen zeggen dat een natuurstenen vloer de oudste woontrend ter wereld is. En dat is op zich niet verwonderlijk; er zijn vele mogelijkheden met natuursteenvloeren, van terrassen tot trapbekleding. En alles is uniek door het aanbod van talloze natuursteensoorten en hun verschillen in kleur en structuur, oppervlakte bewerkingen en tegelmaten.

 

 

Iedere keer anders

 

Met afwijkende tegels kun je creatieve accenten toevoegen aan uw vloer. Verander simpelweg de legrichting van tegels of gebruik verschillende tegelmaten en uw hal, gang of kamer wordt anders geaccentueerd. En door de oppervlakte anders af te werken kunnen subtiele contrasten worden bereikt. Maar wist u ook dat je zelfs combinaties kunt maken van natuursteen met tapijt of hout? Dat geeft je interieur iets heel bijzonders. Bent u meer van rust en eenheid, denk dan eens aan plinten en de bekleding in hetzelfde materiaal als de vloer.

 

 

- "Vertel de vakman altijd in welke ruimte de vloer wordt gelegd, over het gebruik van de vloer en wat u van de vloer verwacht"-

 

 

 

Maak het zo bont als u wilt

 

 

Er is altijd wel een natuursteensoort die pas bij jouw wensen voor de vloer, het terras of de trap. Er zijn vele soorten geschikt, zoals kalksteen, marmer, leisteen, kwartsiet, graniet, bijzonder graniet, gabbro en gneis. Afhankelijk van de soort die u kiest verschilt het uiterlijk van homogeen tot geaderd/bont gekleurd.

Natuursteen is er in veel verschillende kleuren, zoals: natuurlijk wit, crème, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diep zwart. Blauw is zeldzaam in de natuur, maar zelfs dit is mogelijk. De keuze van een natuursteensoort hangt vooral af van de eisen die je aan de vloer stelt, zoals: afslijting, oppervlaktebewerking, mogelijkheid tot reinigen en antislip.

 

 

 

Natuursteen op je terras

 

Veel steensoorten zijn ook geschikt voor buitengebruik. Er zijn echter soorten die niet vorstbestendig zijn. Let hierbij vooral op de kalkstenen en de marmers. Deze kunnen buiten hun kleur en glans verliezen.

 

 

 

BASIC

 

Terug naar de essentie, dat kenmerkt deze interieurstijl. Modern zonder opsmuk. Hightech gecombineerd met natuurlijke materialen als hout en steen. De ingetogen look van diverse natuursteensoorten geeft de basic vloer extra spanning.

 

 

- Marmer is al tientallen eeuwen een zeer geliefd materiaal in interieurs. In de Italiaanse cultuur wordt natuursteen op grote schaal toegepast in de interieurarchitectuur. -

 

 

Lekker warme voeten

 

Niets zo comfortabel als vloerverwarming in de badkamer. Gelukkig gaan natuursteen en vloerverwarming prima samen, mits goed op elkaar afgestemd. De vloerverwarming kan elektrisch of met warmteleidingen. Elektrische verwarming heeft een aantal voordelen: de zeer geringe dikte, de gelijkmatige verspreiding van de warmte en de korte opwarmtijd. Maar daar staat wel een hogere aanschafprijs tegenover. Kiest u voor warmwater, dan mogen voor het comfort de warmwaterleidingen niet te ver uit elkaar liggen. Hierdoor zou namelijk een 'zebrapad'kunnen ontstaan met warme en koele vloerstroken. Zoals gezegd, de vloerverwarming moet worden aangepast aan de gekozen natuursteensoort. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de natuursteen gelijkmatig wordt verwarmd. Vooral bij marmer, kalksteen en leisteen is het belangrijk dat de temperatuur in de vloer niet te hoog oploopt. Het is daarom slim de verwarmingsinstallatie op een maximum temperatuur te laten begrenzen.

 

 

- Welke sfeer je ook in huis wilt creëeren, er is altijd wel een natuursteen die daarbij past. Van klassiek tot design en alles daar tussen in. -

 

 

 

CLASSIC

 

 

Nostalgie, het toverwoord voor deze stijl. Laat je vloer het verleden herleven door gebruik te maken van klassieke vormen en materialen. Met de juiste natuursteentoepassing beleef je weer de grandeur van vervlogen tijden.

 

 

 

Tegels van natuursteen

 

U kunt een vloer en trap bekleden met tegels, banen of grotere platen. Vloertegels zijn in de regel scherp gezaagd en niet afgebot zoals wandtegels. Vloertegels voor terrassen en buitenruimtes zijn vaak iets groter. Al wordt boven de 600 x 600 mm het aanbrengen arbeidsintensiever, en neemt ook de dikte van de tegel toe om de vereiste sterkte te garanderen. Men kan er ook voor kiezen om behalve de vloer ook de vensterbank of schouw in gelijkende, bijpassende of contrasterende natuursteen uit te laten voeren. Maar omdat elke tegel uniek is, is het niet mogelijk om exact dezelfde steenstructuur en kleur te krijgen.

 

 

 

- Elke natuurstenen vloer is uniek in soort, kleur en structuur. Er zijn talloze uitvoeringen, diktes en afwerkingen, randdetails, vormen en uitsparingen mogelijk.

 

 

- Natuursteen is functioneel en duurzaam, mits deskundig toegepast en verwerkt. -

 

 

- Wilt u uw bestaande tegelvloer vervangen door natuursteentegels? Dan hoeft u niet direct naar de sloophamer te grijpen; soms kunnen op de bestaande tegels direct de natuursteen tegels aangebracht worden. -

 

 

 

Uniek en voor u

 

 

Met natuursteen haal je een vloer in huis die uniek is: Je zult nergens anders een soortgelijke vloer vinden. Er zijn duizenden soorten natuursteen te koop in talloze tinten en schakeringen. Daarnaast zijn er vele manieren om natuursteen in een vloer te verwerken en kun je je zelf ontworpen patronen laten aanbrengen.

 

 

 

PLEASANT

 

Heerlijk ontspannen in je huis. Dat is pleasant living. Geniet van de kleur en de warmte om je heen. De warme uitstraling van natuursteensoorten als rood marmer geven de pleasunt vloer de finishing touch.

 

 

SCHOONHEID KOMT MET DE JAREN

Net zoals leer en hout krijgt natuursteen dat geleefd heeft méér karakter. Eventuele slijtage zal je vloer dan ook alleen maar mooier maken. Met de jaren komt de aardse schoonheid van een natuurstenen vloer alleen maar meer tot recht. Een goede verzorging hoort daar natuurlijk ook bij. Maar wees gerust. Een goed gekozen natuurstenen vloer is niet bewerkelijker dan andere materialen. Bovendien verhoogt een natuurstenen vloer de waarde van je huis.

 

 

- Crèmekleurige steensoorten passen perfect bij mahoniehouten meubels, gedrapeerde gordijnen en kristallen of Chinese vazen. -

 

 

- Italiaanse of Portugese marmers in wit, roze of geel, doen het uitstekend in een basic interieur met zachte stoffen en goudtinten. -

 

 

 

Kopen 'met het koppie'

 

Laat je bij het kiezen van een natuursteen niet alleen door je gevoel leiden. Vraag je niet alleen af of je de steen mooi vindt, maar stem je keuze ook af op het gebruik. Aan bijvoorbeeld een vloer in het huis van een gezin met twee jonge kinderen en een hond worden andere eisen gesteld dan een vloer in het huis van een vrijgezel. Let ook op gebruiksgemak en onderhoud. Samen met de vakman kun je een steensoort uitzoeken die past bij jouw wensen en eisen. Dan krijg je zeker iets moois in huis waar je jaren plezier van hebt.

 

 

 

 

Glimmend en stroef tegelijkertijd.

 

Bij het zien van een hoogglanzende natuursteenvloer krijgen sommige mensen de neiging voorzichtiger te lopen. Niet nodig! Zelfs zo'n glimvloer is voldoende stroef om er zonder uitglijders op te kunnen lopen. De stroefheid van een vloer neemt toe als de glansgraad minder is. Daarom is voor ruimtes die nat kunnen worden - de hal, badkamer of keuken - een gezoete vloer aan te raden. Een kleiner tegelformaat helpt ook. Dan zitten de voegen dichter op elkaar en heb je meer grip. Bij sommige toepassingen worden aan de stroefheid extra hoge eisen gesteld. Bijvoorbeeld voor traptreden of voor de instap van een douchecabine. Kies hier voor het toevoegen van strookjes gestraalde steen of het vrezen van gleufjes in de vloer. Dat staat nog mooi ook! Kwartsiet en lei hebben van nature al een zeer stroef oppervlak.

 

 

 

EEN UNIEKE VLOER

 

Vloeren zijn bepalend voor het gezicht van je interieur. Zo kan een goedgelegde vloer een kamer veel groter doen lijken. Maar een vloer moet ook behaaglijk zijn. Bijvoorbeeld door vloerverwarming. En makkelijk in onderhoud. Let je op je onderhoud, dan gaat je natuurstenen vloer een leven lang mee. Hier leest u meer over de technische aspecten van een natuurstenen vloer.

 

 

SOORTEN NATUURSTEEN

Zo verschillend als mensen zijn, zo verschillend is natuursteen. Er is dus altijd natuursteen dat past bij uw smaak. Er zijn vele steengroepen als marmer, leisteen en graniet. Over de verschillende steengroep !!!!!!********

 

 

Natuursteen op de vloer

Zand is hard en kan een natuurstenen vloer lelijk bekrassen. Hoogglans marmer of kalksteen zijn daarom minder geschikt in een hal. Graniet, leisteen en kwartsiet zijn wel bestand tegen zand of steentjes. Een goede kokos deurmat of een borstelmat werken zeer preventief tegen de inloop van zand en vuil.

 

 

MONTAGE

Bij de montage van natuursteen moet er op een aantal zaken gelet worden. Zo moet de onderliggende (constructie)vloer voldoende sterk, stijf en duurzaam zijn. De montage van vloertegels of trapbekleding kan dan ook het best door vakmensen worden gedaan. Deze zijn ervaren met het materiaal en dragen er zorg voor dat de gebruikte voeg- en (hulp-)materialen voldoen aan alle eisen.

 

 

NATUURSTEEN OP DE TRAP

Ook op de trap is er veel mogelijk met natuursteen. Onder trapbekleding worden de traptreden (met of zonder opgelijmde plintblokjes) en de stootborden gerekend, aangevuld met trapplinten en de harpstukken. Een trapbekleding met losse tegels is natuurlijk ook mogelijk. Traptreden op stijve, stalen trappen zijn onder voorwaarden ook mogelijk. Bij vrijdragende traptreden moet er een versterking (wapening) worden toegepast.

 

 

PRODUCTIE EN AFWERKING

Een vloer zal door temperatuurverschillen gaan 'werken'. Dat geldt zeker bij vloeren met vloerverwarming. Bij een grote vloer of een L-vormige kamer kan het nodig zijn een flexibele voeg in de vloer aan te brengen om de werking op te vangen. De vakman kan bepalen of dit nodig is.

 

 

VOEGWERK

voor voegen geldt: hoe groter de tegels hoe groter de voeg kan zijn. En hoe ruwer het oppervlak, hoe breder de voegen. Voegloos leggen is onmogelijk. Een goed alternatief is een vloer na het leggen te schuren. Hierdoor wordt de vloer egaal vlak en de voegen krijgen de kleur van het tegelmateriaal.

 

 

BESCHERMING

Net als parket kan natuursteen van een beschermende laag worden voorzien. Een coating vormt een laagje op de steen en een impregneermiddel dringt door in de toplaag van de steen. Het aanbrengen van een beschermlaag is heel eenvoudig en verandert het uiterlijk en karakter van de steen niet of nauwelijks.

 

ONDERHOUD

Met het juiste onderhoud kan een vloer een leven lang mee. Het onderhoud is eenvoudig. Los vuil moet droog verwijderd worden, hechtend vuil met water en een mild reinigingsmiddel. Gebruik wel een aan de steen aangepast onderhoudsmiddel om vlekken te voorkomen.

 

 

 

 

 

Natuursteen gaat het langst mee

 

Het Duitse Batelle Instituut  - in Nederland te vergelijken met TNO - heeft de totaalkosten van tien typen vloerbekleding met elkaar vergeleken. Het verschil in levensduur speelde hierbij een grote rol. Zo kan natuursteen wel 40 jaar mee en tapijt gemiddeld 10 jaar. Dat betekent dus dat je na 20 jaar toe bent aan je derde tapijt, terwijl een vloer van natuursteen nog lang niet 'op' is.

 

 

Pas op voor imitaties

 

Natuursteen wordt veelvuldig geïmiteerd, bijvoorbeeld door natuursteenkorrels aan elkaar te lijmen. Voorbeelden hiervan zijn: marmercomposiet, grindvloeren, granito en terrazo. Hoewel er echte natuursteenkorrels worden gebruikt, is het geen echt natuursteen. Natuursteen is een product van moeder aarde en is niet na te maken.